Bezienswaardigheden in Antalya

Als je een vakantie in Antalya viert dan hoef je je niet te beperken tot het strandleven. In en rondom Antalya is veel te zien en te doen. Zo kun je oude steden zoals Perge of Aspendos bezoeken, een boottocht maken langs de fraaie kuststrook, aan een jeepsafari in de bergen deelnemen of de Göynück-canyon bezoeken.

Op deze pagina hebben we een kleine selectie gemaakt van onze favoriete bezienswaardigheden in en net buiten de Turkse stad Antalya.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Antalya bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Antalya.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Antalya
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Antalya via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Antalya via Tiqets

Hadrianuspoort

Het historische stadscentrum van Antalya is sinds de tweede eeuw opgesierd met de Poort van Hadrianus. De poort werd destijds als eerbetoon aan de Romeinse keizer Hadrianus hier geplaatst. Hoewel de poort oorspronkelijk van wit marmer was gemaakt en er ook nog een verdieping op hoort, is het nog altijd een bijzonder stukje uit geschiedenis wat zeker een bezoek verdient.

Meer info over de Hadrianuspoort

Hadrianuspoort

Düden watervallen

De prachtige Düden watervallen liggen op ongeveer 10 tot 12 kilometer van de stad Antalya. De groene omgeving leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen. Veel bezoekers komen er echter voor de Düden watervallen. De hogere Düden waterval laat het water zo’n 28 meter meter naar beneden kletteren. De grot achter de waterval maakt het mogelijk om het ook vanachter de waterval te kunnen bekijken. Zeker wanneer de zon op de druppels schitteren, kun je er mooie foto’s van maken. De lager gelegen Düden waterval laat het water in etappes naar beneden lopen. Ook hier speelt het licht op een fraaie manier tussen de bomen door. Uiteindelijk loopt het water vanuit het Taurusgebergte uit in de zee.

Fietstocht met gids

Antalya is zeker niet alleen maar all inclusive resorts met een zon-zee-strandvakantie in het vooruitzicht. De stad aan de Turkse Riviera biedt naast een heerlijke relaxte vakantie ook een rijke geschiedenis met prachtige bezienswaardigheden. Een leuke manier om deze stad te ontdekken is met een fietstour van Baja Bikes. In de 4 uur gedurende fietstour op een e-bike kom je op de mooiste plekken onder begeleiding van een gids. De fietstour start vanaf het Düden park en terwijl je de waterval op de achtergrond hoort, fiets door het groene park met adembenemende uitzichten van de zee. Je fietst door naar het oude centrum door de smalle straatjes en waant je voor even terug in de tijd met de stadsmuren, houten huisjes, Turske baden, torens en moskeeën. Je brengt hier een bezoek aan het Atatürk museum en een traditioneel huis museum. Deze leuke tour is inclusief een heerlijke pannenkoek en Turkse thee.

Wil je ook de stad per fiets ontdekken? Boek dan hier jouw tour!

Antalya fietstocht met gids

Konyaalti Beach

De stad Antalya is rijkelijk bedeeld met mooie stranden. Een onder locals zeer populair strand van deze badplaats is het ruim drie kilometer lange Konyaalti Beach. Het kiezelstrand wordt veelal bezocht om er te zonnebaden, zwemmen of om er een balletje te trappen. Daarnaast kun je er dagelijks aan verschillende activiteiten deelnemen. In de directe omgeving zijn gezellige restaurants en andere strandtenten gelegen. Er liggen rondom het strand aanzienlijk minder hotels dan in Lara, waardoor Konyaalti Beach haar oorspronkelijke karakter grotendeels heeft weten te bewaren.

Meer info over Konyaalti Beach

Konyaalti Beach

Het oude centrum van Antalya

In het hart van de stad, rondom de gezellige haven en binnen de oude stadsmuren, vind je het oude centrum van Antalya. Volgens de overlevering is de stad die toen nog Attalea heette zo’n honderdvijftig jaar voor het begin van onze jaartelling gesticht. De Grieken, Romeinen en Byzantijnen hebben in de eeuwen die daarop volgden hun stempel gedrukt op de stad. Een klein deel van de bouwwerken uit die tijd is nu nog onderdeel van het centrum. De meeste gebouwen zijn echter in de middeleeuwen en tijdens latere periodes gebouwd. Het redelijk compacte hart van de stad leent zich prima voor een heerlijke ontdekkingswandeling. Laat je hierbij niet alleen leiden door de bezienswaardige gebouwen die op de kaarten vermeld staan, maar slenter ook eens door de ‘gewone’ straatjes om de sfeer van het oude Antalya helemaal in je op te nemen.

Meer info over het oude centrum van Antalya

Het oude centrum van Antalya

Hıdırlık Toren

In het Karaalioglu park van Antalya behoort de Hıdırlık toren tot de best bezochte bezienswaardigheden. Het is zelfs een symbool van de stad. Het is immers één van de oudste historische monumenten van Antalya. De Hıdırlık Kulesi is een oude verdediging- en uitkijktoren aan de kust van Antalya. De veertien meter hoge toren werd in de tweede eeuw in de vorm van een cilinder gebouwd. Veelal wordt de toren bezocht om het fenomenale uitzicht wat je erbij kado krijgt.Atatürks House Museum

Op een steenworp afstand van het oude centrum van Antalya staat een oud herenhuis waar de stichter van Turkije, Atatürk, eventjes gewoond heeft. Tegenwoordig is deze woning een gratis toegankelijk museum. Je kunt er onder andere enkele persoonlijke voorwerpen van Atatürk bewonderen. Ook kun je zien hoe een welgestelde familie in de jaren dertig van de vorige eeuw leefde in Antalya.

Atatürks House Museum

Yivli Minare Moskee

De minaret van de Yivli Minare moskee in Antalya, prijkt hoog boven de stad uit. Al sinds de twaalfde eeuw staat er op deze prominente plaats in de stad een moskee. De huidige Yivli Minare moskee werd echter pas een eeuw later gebouwd. Inwoners van Antalya kennen de moskee beter als Ulu Cami, wat niet veel meer betekend dan grote moskee. Liefhebbers kunnen ook een kijkje aan de binnenkant nemen. De Yivli Minare moskee is namelijk voor iedereen toegankelijk.

Antalya Museum

Wanneer je graag iets meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de Turken en de stad Antalya, dan kunnen we je van harte het Antalya Museum aanbevelen. Het museum werd opgericht in 1922 door Sülyman Fikri Erten. Het Antalya museum is onderverdeeld over dertien secties. Er worden meer dan twaalfduizend archeologisch gevonden voorwerpen getoond. Hiertussen bevinden zich voorwerpen uit de oudheid, beelden, sarcofagen, juwelen, munten en nog heel veel meer. Indrukwekkend is de collectie aan Romeinse beelden die je in het museum kunt aanschouwen.

Meer info over het Antalya Museum

Antalya Museum

Karaalioglu Park

Direct ten oosten van het centrum ‘Kaleiçi’ is het fraai aangelegde Karaalioglu Park gelegen. Vanuit verschillende banken en ander plaatsen in het park, heb je een bijzonder mooi uitzicht over de Golf van Antalya. Bezoekers komen er graag om enigszins verkoeling te zoeken, een rustig plekje te bemachtigen, een speelplaats te bezoeken of om de historische toren te bekijken. De Hıdırlık Kulesi toren is namelijk aan het Karaalioglu park gelegen. Andere bezienswaardigheden van dit park zijn het theater en beelden van verschillende kunstenaars.

Karaalioglu Park

Perge

De antieke stad Perge heeft zijn populariteit vooral te danken aan de vele ruïnes uit de oudheid die je er kunt bezoeken. Perge was namelijk het centrum van Pamfylië en heeft daardoor zeer veel geschiedenis te delen. Tijdens de vijfde en zesde eeuw behoorde Perge tot één van de belangrijkste steden binnen het Christendom. De archeologische site heeft onder meer een oud theater, de Tempel van Artemis, Romeinse baden, een stadspoort en een Palaestra. De stad Perge ligt ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Antalya.

Meer info over Perge

Perge