Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Antalya of Lara en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Antalya. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er reisgidsen over Antalya, de Turkse Rivièra en de Turkse zuidkust verkrijgbaar. Ook zijn er prima Antalya-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.Alarmnummer

Turkije heeft niet één algemeen alarmnummer zoals wij dat kennen.

Je kunt in Turkije de volgende nummers gebruiken:
Politie: 155
Verkeerspolitie: 154
Brandweer: 110
Ambulance: 112

Drinkwater

Het water dat uit de kranen in Antalya stroomt is bacteriologisch goed genoeg om te drinken. Toch wordt er afgeraden om het leidingwater als drinkwater te gebruiken. Dit is vanwege de hoge concentratie aan mineralen die in het water zit. Een slokje water nemen of je mond spoelen na het tandenpoetsen kan geen kwaad. Als je water wilt drinken kun je beter mineraalwater uit flessen daarvoor gebruiken.

Douane en documenten

Om Turkije binnen te mogen heb je een geldig paspoort nodig die tenminste 6 maanden geldig is op de dag van aankomst in Turkije. Een Europese Identiteitskaart in plaats van een paspoort mag ook.
Als houder van een Nederlands paspoort heb je geen visum voor Turkije nodig.

Douane en documenten

Elektriciteit

Omdat in Turkije vrijwel dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt worden als in Nederland en België, heb je geen adapter of reisstekker nodig. De netspanning en frequentie zijn in Antalya (en de rest van Turkije) hetzelfde als in Nederland (230 Volt en 50 Hz). Er is dus geen probleem om jouw Nederlandse apparatuur hier op het elektriciteitsnetwerk in te pluggen.

Excursies reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Antalya bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Antalya.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Antalya
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Antalya via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Antalya via Tiqets

Geld

In Turkije betaal je met de Turkse lira. Op veel plekken kun je echter ook gewoon met euro’s betalen. Er zijn zelfs winkels die liever euro’s ontvangen van lira’s, omdat de euro stabieler is.

Geld pinnen kan bij een groot aantal geldautomaten. Op sommige plekken zie je wel 5 of 6 geldautomaten van verschillende banken bij elkaar staan. Vanwege de transactiekosten is het vaak voordeliger om grotere hoeveelheden geld tegelijkertijd op te nemen.

Creditcards worden op redelijk veel plekken, maar niet overal, geaccepteerd. Vooral bij hotels en restaurants waar veel toeristen komen kun je met de bekende creditcards betalen.

Geld

Gezondheid

Als je naar Antalya op vakantie gaat dan is het aan te raden een beperkte reisapotheek mee te nemen. Naast pleisters en pijnstillers is het aan te raden om Imodium of iets vergelijkbaars in je reisbagage te stoppen voor het geval je te maken krijgt met acute diarree. Het handigste zijn de smelttabletten, omdat je daarvoor geen water nodig hebt. Ten tweede zijn dan zakjes ORS aan te raden. Dit is nodig om uitdroging te voorkomen.

Het zwembadwater wil weleens hygiënisch niet helemaal in orde zijn. Iedere zomer lopen er gasten (vooral kinderen) oorontsteking op. Oordopjes kunnen dit voorkomen.

De zonkracht is aan de Turkse kust vaak aanzienlijk hoger dan in Nederland. Al begin mei is de zon gemiddeld sterker dan hartje zomer in Nederland. Neem daarom al vanaf maart tot en met oktober voorzorgsmaatregelen door de zon tijdens de heetste uren (11 tot 15 uur) te mijden en meerdere keren per dag in te smeren met een goede antizonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Internet

De twee meest gebruikte manieren om in Turkije online te gaan zijn via het mobiele netwerk of via Wi-Fi. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Zo kunnen de kosten om via het mobiele netwerk gebruik te maken van internet nogal oplopen. Kijk daarom voor je naar Turkije gaat jouw provider voordelige dagbundels of weekbundels aanbiedt om in Turkije te kunnen internetten. Let op, want er zijn dan nog steeds beperkingen met betrekking tot de hoeveelheid data die je kunt gebruiken.
Het goedkoopste is om gebruik te maken van gratis Wi-Fi in hotels, bars of restaurants. Hier kunnen wel veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn (je weet niet of het netwerk veilig is) en niet zelden valt de snelheid tegen. In sommige hotels heb je alleen maar Wi-Fi in de lobby en andere openbare ruimtes.

Namaakartikelen

Als je in Antalya, Lara of elders langs de Turkse Rivièra gaat winkelen dan zul je vooral geconfronteerd worden met winkels en kraampjes waar je nagemaakte merkartikelen kunt kopen. Vanwege de prijzen is dit voor veel toeristen erg aantrekkelijk. Voor een tientje een fles ‘merkparfum’ kopen is veel goedkoper dan 60, 70 euro of nog meer betalen in Nederland voor het originele parfum. Hetzelfde geldt voor namaakhorloges, schoenen, kleding en tassen.
Besef wel dat het officieel verboden is om deze goederen in te voeren in Nederland. Je loopt het risico op inbeslagname en een (soms fikse) boete. Op het moment dat we dit schrijven wordt er een beperkte hoeveelheid namaakgoederen gedoogd door de douane. Voorwaarde is wel dat wat je gekocht hebt voor eigen gebruik is en dat je onder bepaalde grenzen blijft.

Deze grenzen zijn op het moment van schrijven:
• 3 horloges
• 250 ml parfum of eau de toilette
• 3 stuks beeld- en geluidsdragers (3 films op één DVD geldt als 3 dragers)
• 3 stuks of paar overige goederen, denk hierbij aan kleding, schoenen of tassen

Die leuke aanbieding van 7 stuks boxershorts voor 10 euro moet je dus echt aan jezelf voorbij laten gaan. Overtreding van de oogluikend toegestane hoeveelheid betekent dat alles in beslag genomen kan worden (dus niet alleen wat je teveel meegenomen hebt) en dat je een boete riskeert.

Onze ervaring is dat de douane meer steekproeven houdt bij vluchten die uit Antalya komen dan bij vluchten uit bijvoorbeeld Spanje of Griekenland.

Namaakartikelen

Ramadan

Eén van de religieuze feesten die in Turkije gevierd wordt is Ramadan. Dit is een voor de moslims erg belangrijke vastenperiode, waarin er overdag door de deelnemende moslims niet gegeten, gedronken of gerookt wordt. In niet-toeristische gebieden merk je dan dat restaurants en bars overdag gesloten zijn en ’s avonds juist extra druk zijn. In toeristengebieden merk je weinig of niets van Ramadan.

Taal

De officiële taal in Turkije en dus ook in Antalya is Turks. Op straat zul je dan ook de meeste uitingen in het Turks zien, inclusief verkeersborden en wegwijzers. Als toerist zul je redelijk veel te maken krijgen met hotelpersoneel, horecapersoneel en vooral winkeliers die Duits en/of Engels spreken. Duits komt overigens veel meer voor dan Engels. In veel hotels wordt je vrijwel standaard in het Duits aangesproken. Als je vervolgens Engels terugpraat, krijg je niet zelden gewoon weer antwoord in het Duits. Dat komt omdat Duitsers al jarenlang de grootste groep gasten vormen, maar ook omdat er redelijk wat mensen in Antalya wonen die een periode in Duitsland gewoond en gewerkt hebben.

Tijdsverschil

Turkije ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Antalya is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Turkije meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Antalya veel langer duurt dan de terugvlucht.

Veiligheid

Een vakantie in Turkije betekent dat je naar een land reist waar af en toe aanslagen gepleegd worden of andere uitbarstingen van geweld plaatsvinden. Dit kan door politieke onvrede zijn of door terroristen die doelbewust zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers willen maken. De aanslagen op 10 oktober 2015 in de Turkse hoofdstad Ankara zijn hier een jammerlijk voorbeeld van. Ook Antalya is af en toe het doelwit van aanslagen. Zo vond er op 28 augustus 2006 een bomaanslag bij het oude centrum van Antalya plaats met als resultaat 3 doden en tientallen gewonden. Voor actueel reisadvies voor Turkije en Antalya kun je het beste op deze website kijken.