Lara

Wat we tegenwoordig Lara noemen heet eigenlijk Lara Beach. Het betreft het strand dat ten oosten van Antalya ligt. Vroeger was dit een redelijk bezocht publiek strand, dat lange tijd amper bebouwd is geweest. Toen het toerisme in Antalya een enorme vlucht nam is men op een gegeven moment hier gaan uitbreiden. Wie op de kaart kijkt die ziet dat Lara eigenlijk een soort van buitenwijk van Antalya is. Dit is de plek waar het gros van de toeristen haar toevlucht zoekt in hoofdzakelijk enorme hotels. Het voordeel van Lara is dat je een goede uitvalsbasis hebt om van alles in de omgeving te gaan zien en doen, terwijl je buiten de soms hectische drukte van Antalya verblijft.Toeristenwijk zonder ziel

Eigenlijk vind je in Lara vrijwel alleen maar grote hotels die vrijwel zonder uitzondering in de vijfsterrencategorie vallen. Deze luxe resorts bieden de vakantiegangers vrijwel alles wat ze nodig hebben. Hierdoor is er in Lara amper behoefte aan restaurants, bars of supermarkten. In Lara vind je dan ook geen gezellige straten waar je genietend van een glas lokale wijn of Efes bier de lokale bevolking gadeslaat. Lara heeft geen stadskern of centrum. Eigenlijk kun je niet van een zelfstandige stad spreken.

Nou lijkt deze intro over Lara negatief, maar zo is het niet bedoeld. We willen gewoon eerlijk zijn over wat je kunt verwachten. En geen ziel betekent niet dat het geen uitstekende vakantieplek is. Wie wil genieten van een goed (all-inclusive) resort, strand, zwembaden en op veel momenten goed weer, die zit in Lara prima!

Lara

Wat je dan wel vindt in Lara? Behalve de hotels die vooral direct aan het strand staan zie je een aantal winkelcentra. Deze commerciële verzamelplekken zijn volledig ingericht op toeristen. Je koopt hier vakantiebenodigdheden zoals antizonnebrandcrème, luchtbedjes en badkleding. Daarnaast kun je hier vooral terecht voor souvenirs waarvan het grootste deel onder de categorie meuk in te delen valt. Het meeste omzet wordt gemaakt met kopieën van grote (mode)merken. Hier koop je RayBan zonnebrillen, Louis Vuitton tassen en Armani kleding voor een prikje. Voor mensen die zich deze dure merken normaal gesproken niet kunnen veroorloven of er het geld niet aan willen geven is shoppen in Lara fantastisch. Als je een beetje goed onderhandelt dan kun je namaakkleding kopen voor soms slechts een tiende van wat je er normaal voor betaalt.

winkelcentrum

Wie trouwens in de bloedhitte in Lara loopt en zich afvraagt waarom ze hier in hemelsnaam winkels hebben die volledig gespecialiseerd zijn in bont, die moet weten dat Russen graag in Turkije en Griekenland bontjassen, bontlaarzen en accessoires van bont kopen. De vraag is groot genoeg om meerdere van dit soort winkels in Lara te hebben.

Weet overigens wel dat niet in heel Lara winkels te vinden zijn. De winkelcentra concentreren zich vooral in het centrale deel van de doorgaande weg door Lara. Het begint zo ongeveer vanaf Titanic Resort en Miracle Resort en loopt in oostelijke richting door. Bij de hotels in het uiterste oosten van Lara is vrijwel niets meer te zien buiten de resorts.Opvallende bouwwerken

Als je Lara bezoekt dan zie je dat niets te gek is om de hotels een opvallend uiterlijk te geven. Sommige hotels zijn zo over de top dat de drang om een luxe uitstraling te geven compleet doorgeslagen is. Hierdoor ontstaat er een architectuurvorm die zich niet anders laat omschrijven dan oosterse kitsch. Overdag vallen deze gebouwen op door de vele verfraaiingen, torentjes, kleuren en goudaccenten. Zodra de zon ondergegaan is blinken deze bouwwerken uit door de overduidelijk aanwezige verlichting. Of je deze bouwstijl mooi vindt is een persoonlijke smaak. Wij hebben er een soort van haat/liefdeverhouding mee.

Opvallende bouwwerken

Strand

Het strand van Lara heet Lara Beach. Het strand begint ongeveer zo’n tien kilometer van Kaleiçi (de oude binnenstad van Antalya) en strekt zich kilometers oostwaarts uit. De totale lengte van het strand van Lara is ongeveer tien kilometer. Langs eerste paar kilometers van het strand (gerekend vanaf de westelijke kant) staan geen hotels. Hier vind je meerdere beachclubs, maar ook een lang stuk openbaar strand waar je op sommige plekken ligbedden en parasols kunt huren. Ook kun je hier vaak wel iets van snacks en drinken kopen.

het strand van Lara

Ongeveer halverwege het strand begint ineens de rij met hotels. Dit stuk begint bij het Barut Lara hotel en eindigt bij de Aksu rivier, waar het luxueuze Mardan Palace hotel ligt. Langs de lange strook met hotels zijn er maar enkele plekken waar je het strand op kunt gaan zonder over hotelterrein te hoeven lopen. Langs dit stuk van het strand zijn vrijwel alle voorzieningen voorbehouden aan de gasten van het hotel dat erbij ligt.

Het strand van Lara bestaat hoofdzakelijk uit wat donkerder zand. Het water is donkerder blauw, maar niet felblauw zoals je het soms elders aan de Turkse kust ziet. Palmbomen of andere begroeiing zie je amper op het strand zalf. Het strand van Lara is een zogenaamde ‘Blue Flag Beach’.

Meer over Lara

Lara informatie
Lara op bijzondereplaatsen.nl
Lara klimaatinfo

Strand