Vakantie in Antalya

Jaarlijks bezoeken ongeveer tien miljoen toeristen Antalya, waarmee het de nummer één vakantiebestemming van Turkije is. De stad blijft hiermee Istanbul voor, dat om en nabij de negen miljoen gasten op jaarbasis ontvangt. Het aantal mensen dat een vakantie naar Antalya boekt neemt nog steeds toe. Vandaar dat men blijft bouwen aan nieuwe hotels om aan de groeiende vraag aan accommodaties te voldoen. De Duitsers zijn met ongeveer 2,5 miljoen vakantiegangers per jaar de grootste groep mensen die Antalya bezoekt. De nummers twee en drie zijn de Russen en de Nederlanders (!).

Waar overnachten?

Als je een vakantie in Antalya wilt vieren dan heb je heel veel opties wat betreft de accommodaties. Ook zul je moeten beslissen in welk deel van Antalya je wilt overnachten. De meeste capaciteit van hotels vind je in de toeristenwijk Lara. daar worden dan ook de meeste vakanties in Antalya aangeboden. Bij de reisorganisaties wordt Lara zelfs als een aparte stad/plaats aangeboden, maar eigenlijk is het niet meer dan een strand (Lara Beach) van Antalya die uitgegroeid is tot een toeristenwijk waar miljarden Turkse lira’s gespendeerd worden aan vakanties. Laar ligt aan de oostelijke kant van Antalya, op zo’n half uur rijden van het centrum.

Waar overnachten?

De meeste hotels die je vanuit Nederland in Antalya kunt boeken werken met een all-inclusive of ultra all-inclusive formule. Dat betekent dat alle maaltijden, de drankjes en vaak ook nog extra snacks tussendoor en de minibar inbegrepen zijn in de totaalprijs. Vooral in Lara is er overwegend sprake van vaak grote all-in resorts, waar de gemiddelde toerist bijna alleen nog maar vanaf komt om het strand te bezoeken of om de achter de hotels gelegen winkels te bezoeken. De zwembaden en tuinen van deze hotels zijn vaak groot en prachtig.

TIP – Handig om te lezen:
5 dingen die je moet weten over all-inclusive vakanties

Strand

In de wijk Konyaalti staan ook verschillende hotels, maar die zijn vaak wat minder massaal. Deze hotels staan ook niet direct aan het strand. Dit heeft twee voordelen: het open karakter dat het strand van Konyaalti hierdoor behoudt en de vaak wat lagere kamerprijzen voor hotels die in Konyaalti gelegen zijn.

Wie echt voor de stad zelf komt en de sfeer van Antalya wil proeven die kan het beste een hotel in Kaleici boeken. Dit is het historisch centrum van de stad. Hier staan geen grootschalige complexen, maar aangename hotels die in verschillende prijsklassen en verzorgingsniveau’s te vinden zijn. In de sfeervolle straatjes vind je nog kleinschalige boetiekhotels waar je nog echt de sfeer van de oude stad proeft. Voor een romantische vakantie (zoals een huwelijksreis) zou je Kaleici ook zeker moeten overwegen. Het enige nadeel is dat je hier geen grote stranden hebt.

Stranden

Antalya telt meerdere stranden. Rondom het centrum van Antalya heb je amper strand. Hier zijn het vooral kliffen die domineren. Net ten zuiden van de haven is er een klein strand: Mermerli Banyo. Dit is geen openbaar strand, maar een plek waar je moet betalen om er op te kunnen. Er staan dan wel ligbedden en parasols ter beschikking.

Mermerli Banyo

Aan de westelijke kant van Antalya ligt Konyaalti Beach. Dit is een kiezelstrand dat zich kilometers lang uitstrekt langs de westelijke kant van Antalya. Het strand kent veel open stukken waar je gewoon met je handdoekje kunt gaan liggen, maar er zijn ook beachbars aanwezig die op een stuk van het strand ligstoelen aanbieden. Konyaalti Beach is erg populair onder locals.

Toeristen zullen vooral met Lara Beach te maken krijgen. Dit strand heeft een lengte van ongeveer tien kilometer en bestaat hoofdzakelijk uit zand. Lara Beach ligt ten oosten van Antalya en mag zichzelf een Blue Flag beach noemen. Het eerste stuk is openbaar strand waar slechts beperkt voorzieningen te vinden zijn. Dit is de plek waar vooral lokale families te vinden zijn. Daarna komt er een deel van het strand waar (genummerde) strandbars te vinden zijn. Deze plekken hebben alles te bieden om je een hele dag op het strand te vermaken. Daarna begint de hotelzone. Een groot deel van het strand wordt hier in beslag genomen door zones die voor de hotelgasten bedoeld zijn. Wie echter tussen of voor deze zones zijn/haar handdoek weglegt die zal daarbij niemand storen. Het nadeel is dat een groot deel van de horeca op/aan het strand hier exclusief voor de hotelgasten is.

Lara Beach

Vakantie boeken

Er zijn verschillende manieren om een vakantie naar Antalya / Lara te boeken. Je kunt zelf losse vliegtickets en hotelovernachtingen boeken, maar vaak is het voordeliger om een pakketreis te boeken. Dit geldt in ieder geval voor all-inclusive vakanties in de strandhotels. De leuke boutiquehotels in het centrum van Antalya worden niet altijd door reisorganisaties aangeboden. Daarom kun je dit soort hotels beter rechtstreeks boeken of via een tussenpartij zoals booking.com, Trivago of Expedia. Zowel bij Transavia als bij TUI kun je losse vliegtickets naar Antalya boeken.

Pakketreizen naar Antalya of Lara kun je boeken bij TUI , Sunweb, Corendon of Prijsvrij. Let op dat je boekt bij een betrouwbare reisorganisatie, die aangesloten is bij de ANVR en het SGR.

Als je de betere last minute deals wilt hebben naar Antalya, houd dan de zogenaamde deal-sites in de gaten. Zij zijn gespecialiseerd in de beste vakantie-aanbiedingen. Zo kun je onder andere goedkoop naar Turkije via Vakantie Dealz of soortgelijke sites.



Eten en drinken

Als all-inclusive gast zul je in Antalya zelden of niet buiten de deur eten. De all-inclusive hotels bieden hun gasten ontbijt, lunch en diner aan. Vaak gebeurt dit in buffetvorm, maar er zijn ook redelijk wat hotels die (soms meerdere) a al carte opties bieden. Om hier gebruik van te maken moet je vrijwel altijd vooraf reserveren. In sommige gevallen moet je bijbetalen voor a la carte dineren. Vaak valt er ook nog wat te snacken bij het zwembad.

Eten en drinken

Als er sprake is van Ultra All Inclusive (UAI) dan is de inhoud van de minibar ook inbegrepen en zijn er vaak uitgebreide opties om buiten de gangbare etenstijden van alles te eten en te snoepen. Sommige hotels gaan hierin zover dat ze langs het zwembad met karretjes komen met ijs, watermeloen en andere lekkernijen.

Bij de meeste all-in hotels zijn dranken inbegrepen op basis van locale dranken. Soms, maar niet altijd, moet je bijbetalen voor internationale merken zoals Bacardi rum en Gordon’s Gin. Als bier wordt er vooral Efes getapt. Dit kun je als het nationale bier van Turkije beschouwen.

Efes van de tap

Winkelen

In de winkels, winkelcentra en bazaars bij toeristencentra zoals Lara worden vooral nagemaakte merkproducten verkocht. Denk hierbij aan kleding, ondergoed, schoenen, tassen, parfums, horloges en andere artikelen van internationaal bekende topmerken. Deze imitatieproducten zijn goedkoop en vaak voorzien van flinke logo’s. Door de prijzen is het voor veel toeristen erg aantrekkelijk om dit soort producten te kopen. Door het grote aanbod lijkt het erop dat het een legale handel is. Hoe het in Turkije exact zit (is het verboden of gedoogd), is bij ons niet bekend. Wel weten we dat het invoeren in Nederland officieel verboden is. Op dit moment geldt er nog een gedoogbeleid ten aanzien van de invoer van dit soort producten, mits het voor persoonlijk gebruik is. Er gelden wel duidelijke limieten, deze vind je op de site van de douane.

Vervoer

Als je een pakketreis hebt geboekt waar de transfers tussen het vliegveld en de accommodatie inbegrepen is dan hoef je je over dit stuk vervoer geen zorgen te maken. Mocht je wel vervoer naar de accommodatie nodig hebben dan kun je op de pagina ‘vliegen naar Antalya‘ exact lezen wat de opties en transfertijden zijn.
Mocht je je binnen Antalya willen verplaatsen dan kun je een taxi nemen (de duurste optie), gebruik maken van een Dolmuş (lokale kleinere bussen) of je huurt een auto of scooter. Mocht je een auto willen huren in Antalya dan zouden we aan willen raden om vooraf het artikel ‘autorijden in Turkije‘ te lezen vooraleer je een reservering maakt. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor scooters, aangezien die in hetzelfde verkeer deel moeten nemen.

Op Wikipedia wordt heel mooi uitgelegd hoe het werkt met de dolmussen:
Dolmuş (Turks voor ‘vol(gepakte bus)’) is een belangrijke vorm van openbaar vervoer in de steden in Turkije. Het systeem bestaat uit kleine busjes die een vaste route rijden. Langs de route kan iedereen instappen door de hand op te steken. Er hoeft meestal niet lang gewacht te worden en de tarieven zijn laag. De Nederlandse betekenis van het woord ‘Dolmuş’ geeft al aan dat er meestal meer reizigers in het busje zitten dan wettelijk is toegestaan.

Kenmerkend voor deze vorm van vervoer is ook de betaalwijze: wie instapt, geeft het verschuldigde bedrag naar voren door en noemt zijn bestemming. Via een menselijke keten wordt geld en bestemming doorgegeven aan de chauffeur. Wisselgeld wordt op dezelfde manier ook weer naar achteren doorgegeven.

Vervoer