Het weer in Antalya

Antalya is gezegend met een heerlijk mediterraan klimaat. Dat zorgt ervoor dat het in Antalya eigenlijk gegarandeerd zomers weer is in de zomermaanden en dat de zon zich veelvuldig laat zien. Regen heeft in deze periode amper kans om een vakantie in het water te laten vallen. In de winter is het aanzienlijk natter en grijzer, maar is het wat betreft de temperatuur ronduit mild te noemen. Voor overwinteraars die niet teveel zon ‘eisen’ maar vooral de kou willen ontvluchten is Antalya dan een prima bestemming.

Zon, zon, zon

Met gemiddeld 2800 tot 3000 uur aan zonneschijn per jaar is Antalya een zonnige vakantiebestemming. Nog mooier wordt het als je kijkt naar het aantal zonne-uren in de drukste maanden. De zon schijnt dan zo uitbundig dat je soms dagen achter elkaar geen wolkje aan de lucht ziet. Vanaf september neemt de kans op duidelijk aanwezige bewolking wel toe. In de periode november tot en met mei is er zelfs sprake van meer tijd waarin de wolken de zon verstoppen dan dat de zon zelf zichtbaar is. Ook is er kans dat sluierbewolking de zon filtert.

Zon, zon, zon

Neerslag

In de maanden juli en augustus is de kans op regen of onweer klein. Statistisch gezien komt een dag waarin er enige tijd regen valt dan slechts één of twee dagen per maand voor. Er kunnen echter ook zomers zijn dat het in juli en augustus helemaal niet regent. Aan de andere kant heb je soms ook zomers dat er zomaar ineens een flinke onweersbui kan ontstaan en dat dat zelfs enkele keren voorkomt. Je hoeft in het hoogseizoen echter niet bang te zijn dat je een week vol regen en bewolking zult hebben. Die kans bestaat echter wel in het vroege voorseizoen en het late naseizoen. Heel groot is die kans niet, maar wel reëel. Naarmate het najaar vordert neemt de kans op regen aanzienlijk toe. In september en oktober valt de regen vooral in de vorm van onweersbuien. Naarmate de winter in zicht komt valt de regen steeds vaker tijdens lichte regenbuien of periodes met lichte regen. In februari en maart valt ongeveer 1% van de totale hoeveelheid neerslag in de vorm van (natte) sneeuw. Dat gebeurt alleen maar tijdens nachten waarin het kwik tot tegen het vriespunt daalt.Antalya in de meivakantie

Eigenlijk valt de meivakantie net wat te vroeg. Niet dat het slecht weer is, maar de kans dat het gewoon wat minder is, is wel aanwezig. Je merkt dat het zomerweer nog op gang moet komen, zeg maar. Als je geluk hebt dan is het al wel volop zonnig en (vrijwel) zomers, maar dan heb je nog wel te maken met relatief koel zwembadwater (tenzij het verwarmd wordt) en het zeewater is met zo’n 19-20 graden ook nog niet op temperatuur. Wie een vakantie naar Antalya boekt voor de periode dat de Nederlandse scholen meivakantie hebben, die moet er niet automatisch vanuit gaan dat het goed strandweer is.

Antalya in de zomervakantie

De zomervakantie valt in Nederland gelijk met de warmste periode in Antalya. En dan bedoelen we ook echt warm. Vrijwel alle dagen wordt het in de middag dertig graden of warmer. Er zullen zelfs dagen zijn dat de veertig graden-grens bereikt wordt. Voor wie actief bezig wil zijn kan het al snel te warm worden in deze periode. Overdag kun je eigenlijk het beste vooral de verkoeling opzoeken in het zwembad en in de schaduw. Wie dit als muziek in de oren klinkt die is in Antalya prima op zijn/haar plaats.

Vanwege de warmte is een accommodatie met airco eigenlijk een must. Gelukkig beschikken de meeste hotels, restaurants, bars en winkels in Antalya over goede airconditioning.

airconditioning

Antalya in de herfstvakantie

Voor de herfstvakantie geldt hetzelfde als voor de meivakantie: je moet geluk hebben. In het geval van de Belgen (die begin november herfstvakantie hebben) is de kans op dagen met minder mooi weer al redelijk groot. Voor de Nederlandse gezinnen met schoolgaande kinderen ligt het iets anders. Daar hangt het vooral er van af hoe vroeg in oktober de herfstvakantie valt. Als je pakweg in het middelste deel van oktober (tussen 10 en 20 oktober) naar Antalya kunt reizen, dan is de kans redelijk dat je goed weer hebt. Eind oktober is de kans redelijk groot dat je één of meerdere dagen slecht weer hebt.

Winterzon in Antalya

Bij een aantal reisaanbieders kun je ook in het winterzonseizoen vakanties naar Antalya boeken. Door de lagere temperaturen en de hogere neerslagkansen is Antalya geen echte winterzonbestemming. De middagtemperatuur ligt in de periode december tot en met maart meestal onder de twintig graden Celsius. In november en april is er meer kans op redelijk tot goed weer.